Yükleniyor... Lütfen Bekleyiniz!

Başkan Vergili, BRTV Ekranlarında Yeni Dönem Projelerini Anlattı

Başkan Vergili, BRTV Ekranlarında Yeni Dönem Projelerini Anlattı

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, BRTV ekranlarında Zafer Acar ile Gündem programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Vergili, BRTV ekranlarında yeni dönem projelerini hakkında bilgiler verdi.

19.02.2019 / 1554 Okunma


Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili canlı yayında yaptığı konuşmasında, “Biz 2009 senesinde göreve geldiğimiz zaman maaşlarını ödeyemeyen, elektrikleri kesilmiş, hacizler gelmiş bir belediye var idi. Öyle finans programı yaptık ki 45 gün sonra Karabük Belediyesi bir daha para diye bir şey konuşmadı.

Mezbaha, Hal, Kütüphane, Dolmuş Durakları ve kimsenin çivi çakamayacağı bir Kent Meydan gerçekleştirilmiştir. Mevcut terminalimizin oraya üst geçit yapılmıştır. 117 tane park yapılmıştır. Safranbolu- Karabük Çelik Köprü ile birleştirilmiştir. Asansörler yapılmıştır, Yürüyen Merdivenler yapılmıştır. Alt yapıya çok önemli çalışmalar yapılmıştır. Kilometrelerce  su borusu ve ana borular değişmiştir. 7 tane büyük mahallenin su tesisatı komple değişmiş, 28 tane depomuz membran kaplanmış ve depolardaki su kayıpları önlenmiştir ki tabi bunlardan vatandaşın haberi olmaz. Karabük'te kesintisiz su arzu sağlanmış, Karabüklülerin refahı ile ilgili her türlü çalışma yapılmış, 4 yıl içerisinde yüzde 98 doğalgaz dağıtılmış ve Bulvarlar yapmışız. Eğer Dökecek Deresini ıslah edip o bulvarı yapmasaydık şuanda 200 Evler ve hastanede trafik probleminin içinden kimse çıkamazdı. Şuana kadar yaptığımız projeler 500 bin ölçekli bir şehrin yapabileceklerinin kat kat üstündedir. Yine dar gelirli vatandaşlarımız için TOKİ Konutları yapmışızdır, Emekli Konutları yapılırken arazi teminini belediyemiz yapmıştır. Mümkün olduğu kadar Soğuksu Mahallemizde vatandaşlarımızı mağdur etmeden TOKİ Konutları yapılmıştır. Kabul ederler, etmezler Battı Çıktı yapmışızdır. Ankara'da, İstanbul'da her yağmurda Battı Çıktıda bir felaket olduğu halde bizim sadece bir sefer problemiz olmuştur. Oda trafo değiştirip kablo uçları yanlış bağlandığı için olmuştur. Bende o gün neden bu olay oldu diye merakımdan gitmiştim oraya. Bunu da 10 yıldan bu yana politik malzeme yapıyorlar, yapsınlar.  Yine biz Ticaret Merkezleri yaptık. Yüzüncü Yıl'a büyük mülkler kazandırdık. Spor Vadisi gibi çok büyük bir projeye başladık. Benim gece gündüz düşüncem Karabük ve Karabüklüler. Karabük'te binlerce fıstık ağacı dikildi. İlerideki kuşaklar hep bunları görecek, bunları kim dikti diyecek. Benim bütün Karabüklülerden ricam vardır oda hiçbir yere benim ismimin verilmemesidir. Çünkü ben Karabük'ün her yerinde varım. Vasiyet olarak bütün Karabüklülere söyleyeyim. Eğer kanun müsaitse bunu meclis kararı olarak dahi aldırabilirim.

Biz Karabük'ümüze bir format verdik. Yalnızca 20 kilometreye yakın istinat duvarı çekmişiz. Kilometrelerce kaldırım yapmışız. Eksikliklerimiz var tabi. Mesela Kayabaşı Mahallemizin alt tarafında bu eksiklik bir hayli hissediliyor. Para ile alacağız yine yapacağız bunları. Nerede eksiklik varsa çare olacağız.

2019 Mart seçimlerindeki hedefimiz şu. Allah tekrardan seçim kazanmayı bize nasip ederse Karabük'ün 50 yılını inşa edeceğiz. Bu görev için biz yola çıktık. Eksiklerimiz yok demiyorum.

Eğer bize Devlet Su İşleri izin verirse Araç Çayının yapılması için biz hazırız. Araç Çayının yapılamamasının sebebi biz o gün için iznimizi almıştık sonradan Devlet Su İşleri hesabını, kitabını yaptı, korktu "bizim iki tane sel taşkını barajımız var, bizim yeni yapacağımız barajı bekleyin"  dedi. Bizde beklemeye geçtik. İnşallah o Sel Taşkın Projeleri de 1-2 yıla kadar biter ve bizde o projemizi gerçekleştirmiş oluruz.

Battı Çıktı'yı biliyorsunuz yıllarca siyaset burayı yaptıramadı. Hem Karayolları, hem Demir Yolları hem de Devlet Su işleri ile bu koordinasyonu sağlamak kolay değildi. Bizim yapmış olduğumuz fiyatların 3 veya 4 misline kimse yapmazdı. O bütçeler ile kimse programa bunu almazdı. Biz beklemeden gerekli izinleri aldık. O tarihte iyi hatırlarsınız iktidar partisi bize "Rafet Vergili hayal görüyor, gökten yıldızları indiriyor, böyle bir projenin yapılması mümkün değil" diyorlardı. Şimdi yine burada 3 tane alt geçit yapılacak, 3 tane üst geçit yapılacak. Eğer devlete yaptırabileceğimiz bir şey varsa devlet yapar ama devlet bunu yapamadığı zaman bunların hepsini programa biz alırız. Devletten bir talep varsa her şeyi yapmak ister ama burası kocaman bir Türkiye. Sen her şeyi devletten bekleyip "senin bunu yapman gerekirdi" diye devlet ile kavgan olamaz. Devlet zaten yetişebilse seni buradan mahrum bırakmaz. Ama yetişemezse sen imkanlar kullanabiliyorsan devlete "ben bu projenin bu kadarını yapabiliyorum bize şöyle bir destek verebilir misiniz?" dersin. Biz bu projeleri bu güne kadar böyle yaptık. Bugüne kadar şükürler olsun ki devletin hiç bir kademesinde belediye ile ilgili en ufak bir problem yaşamadık. Dediğim gibi devlet bu projenin yapabildiğini yapacak, yapamadığı da benim taahhütümdür, benim sözümdür. İnşallah biz bunları hiç bir problemimiz olmadan tamamlayacağız.
Birileri ortaya 300 trilyonluk proje koyuyor. Biz imalatın ne olduğunu bilmiyor değiliz. Örnek olarak söyleyeyim Yeni Mahalle, Atatürk Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi, Kartaltepe, Yenişehir, Yeşil Mahalle, Kurtuluş Mahallesi ve Kapullu Mahallesinin su tesisatı, 10 kilometrelik isale hattı ve asbest borularının değişiminin o günkü maliyeti 30 milyar lira idi. Buranın tüm maliyetini biz 6,5 milyon liraya bitirdik. Bu bir iş bilgisidir, bu bir programdır. Yalnız ana boruların döşenmesi için bizden istenilen para 4,5 milyon liraydı. Biz burayı 350 bin liraya mal ettik. Bu işler bizim işimiz. Biz bize gelen her projeyi değerlendirmesini yapmadan, hesabını yapmadan ortaya çıkmayız. O günkü tarihte borç batağındaki belediye bu Battı Çıktıyı 2 yıl içerisinde nasıl yaptı? bu bir program işi. Battı Çıktının o günkü maliyeti aşağı yukarı 8 - 9 milyon gibi bir bedel.

Göstermiş olduğumuz animasyonlardaki noktaların hepsi tespit edilmiş, planlaması yapılmış ve öyle animasyonu yapılmıştır. İlk projelerimde öyleydi. Bunların hepsini genç kentsel dönüşümcü mimar arkadaşlar çalıştı. Biz oturup hızlı bir şekilde projeleri yetiştirip yola çıkmadık. Karabük'ün 50 yılını inşa edeceğimiz bu projelerin çalışması belki 1 yıl önce başladı.

Şehir Parkının sözünü verdik inşallah 30 Mart akşamı yüzde 90 tamamlanmış şekilde orada çay içeceğiz. Şehir Parkı içerisinde aynen bir botanik bahçesi gibi. Daha da içerisine 1500 ye yakın bitki örtüsü ile donatılacak. İçerisinde yürüyüş yolları, oturma yerleri, şelaleler olacak. Karabüklü bir daha bizim yerimiz vardı, yoktu demeyecek.

Biz gençlerimiz ile ilgili Spor Vadisini tamamlıyoruz, Şehir Parkını hepimiz kullanabiliriz ve Bilim ve Teknoloji Merkezini yapıyoruz. Gençler buraya gelerek her türlü deney ve testlerini yapabilecekler. Bu proje ile ilgili hiç bir finansman problemim yok. Burasının Karabük - Safranbolu yolunda 16-17 dönümlük yeri hazır. Şunu da söyleyeyim buraya çevre illerden de deney yapmaya gelecekler. Burası gençlerimizin ufkunun açılması için çok mükemmel bir merkez olacak.

Karabük'te sağlık konusunda sıkıntılar oluyor, yaşlı bakımları sıkıntı oluyor, engelli arkadaşlarımızın sıkıntıları oluyor. Hastanelerde tomografi ve röntgenler bekleniyor. Yine biz burayı Yenimahalle, Bayır Mahalle, Çarşamba Pazarı ve merkezimizden ulaşım çok kolay olacak. Kentsel dönüşüm içerisinde bir yerde olacak. Yeri ve finansmanı hazır. Muazzam bir Sağlık Tarama Merkezi yapacağız. Bunlar ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile iletişimi mutlak suretle kurarız. Seçim arifesi bazı söylemler olabilir ama ben Sağlık Bakanlığımızla da çok mükemmel bir iş yapacağımıza ve bu işten taktir name alacağımıza inanıyorum. Buda Karabük'ün 50 yıllık bir geleceğidir.
Ben söylediklerimi anlatamıyorum. Ben olaya hem ekonomik yönden hem de ulaşım yönünden bakıyorum. Ulaşımda bir tasarruf. Oraya günde yüzlerce kamyon çöp dökmeye gidecek, mazot yakacak. Ben bu açıdan bakıyorum. Olmayacak yere ısrar ediyorlar. Bende olmayacak yerin üstüne ısrar ettikleri için işin üstüne fazla gitmedim. Ayrıca yapılacak bu işle ilgili tüm il ve ilçe belediyelerini borçlandırıyorlar. Mantık şu, hazine arazisi olursa devlet yüzde 70 kredi veriyor, orman arazisi olursa devlet yüzde 30 kredi veriyor. "Yazık günah, orman arazisine yapacağımıza hazine arazisine yapalım yüzde 70 kredi alalım" dedim. "hayır burası olacak" dediler  "tamam dedim olsun" sonra orayı yaptılar ettiler heyelan bölgesi. Ne kadar etüt yaptılarsa. Vazgeçmemelerinin nedeni "biz buraya proje yaptırdık" diyorlar. Yaptırdıkları proje 150 bin lira. 150 bin lira proje için bunu iptal etmiyorlar devletten bedava 4,5 milyon lira hibeyi almıyorlar. Ben olaya ticari olarak bakarım. Sonra 5 -6 milyon lira depolama tesisi diye masraf edildi, son aşamalara gelindi heyelan ve kaymalar oldu. Müteahhit ile davalar derken olay iptal oldu. Sonra şuandaki Kızılcaören Köyünde çok büyük problemler var aşağı yukarı 1975'lerden bu tarafa orası kullanılıyor. Siyasiler Yenice'de bir yer buldular. Bütün Yenice ayağa kalktı. En sonunda dedik ki "siz bu işi yapamıyorsunuz" Vali Beye "bende bu birliğe girmek istiyorum, tekrardan devam edeceğim" dedim. Sonra gittik yeri bulduk. Hiç kimseye zararı olmayacak ve en az Karabük'ün 50 yıllık ihtiyacını görecek bir yer. Bırakın maliyeti gelir getirecek bir program çizdik. İl ve ilçe belediyelerimizin borç hanesine şimdiden bunlar yazılmıştır. Bunları ben bu borç yükünden kurtaracağım. Burada ihale açacağız, elektik enerjisi üretilecek ve belediyede buradan pay alacak. Bir kuruşta kimseye masraf ettirmeyeceğim. Biz olmazsak oraya çok güzel bir ihale yaparlar 10 trilyon lira, 20 trilyon lira kredi bulacağız diye hep beraber gezerler.

Kartaltepe'nin şuanda biz devirlerini aldık, aşağıyla ilgilide aynı şekilde devirler devam edecek. Şuanda kendileri Kızılcaören Köyünde kamulaştırmaya başlıyorlar. 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde gar sahasını komple taşıyıp bize şehir merkezini teslim edecekler. Bizde burayı Bayır Mahallede eski sanayinin temizlenerek yapacağımız kentsel dönüşüm ile birleştirip şehir merkezine modern bir merkez ortaya çıkartacağız.

En problemli yerlerden bir tanesi idi Kemikli Dere'nin kentsel dönüşümü. İnşallah Kemikli Derenin kentsel dönüşümü de 5 yıllık dönemde tamamlanacak.

Karabük'te asfaltsız yer kalmadığı için Kapullu Mahallesinde yağan yağmur artık Valiliğin önüne geliyor. Kartaltepe'den çıkan yağmur Bayır Mahalleye geliyor. Atatürk Mahallesinden çıkan yağmur Soğuksu Mahallesine kadar etkiliyor ki tamamen düzensiz bir akış söz konusu. Bu problemin Karabük'te mutlak suretle çözülmesi lazım. 5000 Evlerde ve Yüzüncü Yıl Mahallesinde çok büyük problemler var. İnşallah Avrupai bir sistem olacak Karabük'te. Diyelim ki çok büyük felaketler olur. Onunla Amerika'da baş edemiyor. Ama bizim normal yaşantımıza göre olan rutin yağmur olaylarında bir daha hiç bir problem yaşamayacağız. Çok titizlikle hazırlanmış, ölçüleri, metrajları ortaya konulmuş Karabük'ün 50 yıllık geleceği ile ilgili yapılan bir çalışma bu.

Sosyal Yaşam Merkezleri ve parklar aynı şekilde devam edecek. Kamulaştırmalar devam edecek. Dediğim gibi Kayabaşına muazzam bir düzenleme yaptıracağım. Kamulaştıracağım, para ile satın alacağım hiç fark etmez. Mahallemizde çocuklar  park özlemi çekmeyecek. Mümkün olduğu kadar da çektirmedik. En ücra köşelere dahi park yaptık. Ben yer temin edebilsem her yere park yaparım. Şu anda 3-4 tane mahallemizin dışında Avrupa'daki standartlardan bile fazla park yaptık. Hele 5000 Evlerde ortaya çıkarmış olduğumuz kuşak bugün imrenilecek şekildedir.

Yüzüncü Yıl Kompleksimizin içerisine hızlı bir şekilde kitap kafe yapılacak. Üniversite talebelerimize yönelik olacak. Yüzüncü Yıl Kompleksimiz zaman içerisinde iyi bir cazibe merkezi olacak. Pazar yerimiz önümüzdeki haftalarda açılacak. Burası kolay ile olmuş bir şey değil. Bir sürü kamulaştırma bedelleri ödedik biz buralara. Şimdi bazıları konuşuyor. İstediği kadar konuşsun. 2 tane mülkün bugünkü değeri en az 50 trilyon liradır.

Şirinevler pazarı 2 hafta içerisinde taşınabilir ama oraya çok iyi karar vermemiz lazım. Oranın planlaması yapılıyor. Şuanda Şirinevler de şuanda muazzam bir peyzaj düzenlemesi yapılıyor. Ben iddia ediyorum 20, 25 gün sonra bütün Karabük Şirinevler'e akşam gezmeye gidecek.

Emekliler Evi inşaatı şuanda devam ediyor. Pek yetişebilir mi bilmem ama gayret edeceğiz. Emeklilerimiz her hangi bir işini yapabilmek için, oturup gazetesini okuyabilmek için, namazını kılmak için onlara inşallah Emekliler Evi hizmetini sunacağız.

Paylaş

Kapat