Yükleniyor... Lütfen Bekleyiniz!

Başkan Vergili Basın Mensupları ile Bir Araya Geldi

Başkan Vergili Basın Mensupları ile Bir Araya Geldi

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili basın mensupları ile bir araya gelerek gündeme dair açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

13.09.2019 / 1580 Okunma

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Son zamanlarda birileri Karabük’teki huzuru kabul edemeyip bazı provokatif tutum içerisine girip bu barışı bozarak insanları huzursuz etmeye yönelik program yapılıyor. Geçtiğimiz pazartesiden bu tarafa basının da sürekli gündeminde olan Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı tarafından Atatürk Anıtında temizlik programı tertiplemiş. Ben Abdullah Çakır beyefendiyi bundan sonra kesinlikle Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı olarak görmüyorum ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı tabirini kullanmayacağım. Kendisini Türkiye’de ana muhalefet partisinin il başkanlığını yapabilecek düzeyde görmediğim için bunu söylüyorum. Olsa olsa parti içinde temizlik kolu başkanı olabilir, bundan sonra kendisine temizlik kolu başkanı olarak hitap edeceğim.

Temizlik kolu başkanı bir düzen tertip edip, geçmişteki il ilçe başkanlarını, Safranbolu Belediye Başkanını hatta Milletvekilini bile hepsini alet ederek, bizim barışçıl ve saygılı düzenimizi bozmuştur. Bundan sonra ben bu yaranın tamir edileceğini sanmıyorum. Bana bu zamana kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nden gelen hiçbir talebi geri çevirmemişimdir. Tavrım, hizmetim, düşüncelerim kendi Genel Başkanıma nasılsa onlara da aynı şekilde olmuştur. Kendisinin Genel Başkanı geldiği zaman bayrak eksikliği olduğunda bayrakları tamamlanmıştır, anons istekleri olduğunda anonsları yapılmıştır. İktidar partisinin ve bizim partimizin yönetimde olduğu her ilde tavır konmasına rağmen bizim ilimizde tavır konulmamıştır. Atatürk heykeli bizim söylemlerimiz dâhilinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından heykel olarak yapılmıştır ama diğer alt kaide ve düzenlemeleriyle ilgili o heykele harcana para kadar bizim belediyemiz tarafından da para harcanıp Karabük Kent Meydanına kazandırılmıştır. Ama o günkü açıklamasında bile sanki bunu biz dekare etmiyormuşuz gibi ‘Bu heykeli de biz yaptırdık’ diyebiliyor ki biz bu güne kadar yaptıklarımızın hiç birini yüze vurmadık ki o meydanı da biz yaptık. Ben böyle bir barışın tesis edileceğini sanmıyorum. Çünkü şu an tam olarak usule uygun olmayan tam provokatif bir eylem gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu eylemden iki anlam çıkar; Birisi, Atatürk anıtının gerçekten temizlenmediğidir ama asıl verilmek istenen fikir; bizi Atatürk düşmanı olarak göstermeye çalışmaktır, ki bunda yanılacaktır. Ben onların bu kadar Atatürkçü olduğuna inanmıyorum. Ancak Atatürk’ü eylemlerinde kullanan, fikirlerine düşüncelerine sahip çıkan ama bu düşüncelerin temalarını aktaramayan biri olarak görüyorum. Benim Atatürkçülüğümü tartışamaz, konuşamaz. İsterlerse kendilerinin düzenlediği bir Atatürk üzerine panelde bizim düşüncelerimize de söz verip, biz onlara Atatürk’ün temel düşünceleri hakkında bilgi verebiliriz. Belki 15 yaşımdayken bile Atatürk karşıtı kitap okuduğum zaman o sapık fikirler beni en ufak etkilememiştir. Hem iyisini okudum hem kötüsünü. O yüzden Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konudaki değerlendirmesi yanlış olacaktır.

Ben size çok basit kendilerinin acizliğini göstereceğim. Buraya Pazar akşamı birileri gelir, kirletebilir. Onun için çöpler de mevcut. Biz daha 9 gün öncesinde burada bir tören yaptık ki taş olmasına imkân yok ama taşlar topluyorlar. Bu Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakışmayan tavırlar içerisinde bir eylem ve ben tören alanındakilerin hepsini de kınıyorum. Bu tip gayeleri olan inançlar bizi yıpratamaz. Çünkü Karabük’e ve Karabüklülere hizmet için geldik. Bize verilen 5 yıllık süreç içerisinde yalnızca Karabüklülere hizmet edeceğiz, hiçbir parti ayırımı yapmadan. Ayrıca burayla ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor, birkaç proje çizildi, tarafımızdan reddedildi. Atatürk heykelinin arkasında da bir peyzaj düzenlemesi yapılacaktır. Bu eksiklikleri de tamamlayacağız.

Temizlik görevlilerimiz orada dururken tören alanında çöp toplamayı kendilerine ne kadar yakıştırıyorlarsa yakıştırsınlar ben bunu kendilerine bırakıyorum. Bu çok yakışıksız. 1980 öncesi basit eylemleri gibi eylemlerdir bunlar. Birileri Karabük Belediyesi’nden menfaatlenememişlerdir, işin içerisinde onlar vardır. Birileri bizi farklı düşüncelerin dışına iterek provokasyon yapmak istemişlerdir ama kendilerine çok iyi çeki düzen vermeleri gerekiyor.

Ben 10 yıldan bu tarafa Belediye Başkanlığı görevindeyim. Benim teşkilatlarım hiçbir zaman gelip belediyeye müdahale edememişlerdir. Biz siyasi konuşmalarımızı yaparız herkes kendi alanına çekilir. İl ve ilçe teşkilatları siyasette söz sahibi demektir ve bende onların sözlerine siyasette uyarım amma belediyeye kimsenin müdahale hakkı yoktur. Safranbolu’da yıllar sonra Cumhuriyet Halk Partisi bir belediye başkanlığı seçimini kazandı ve ben hangi partiden olursa olsun belediyemizin başarılı olmasını arzu ederim. Parti gözetmeden istenen desteği veririm, hiç düşünmem tereddütte etmem. Ama şu şekilde bir gözlemim var; 6 aylık süre içerisinde sürekli olarak Cumhuriyet Halk Partisi il ve ilçe teşkilatlarının Safranbolu Belediyesine bir müdahalesi söz konusu. Bundan 3 gün önce evime giderken İl Başkanını Zabıtalara talimat verirken gördüm. Bu çok yakışıksız bir harekettir. Eğer bir kusur görmüşsen Başkanı ararsın böyle bir kusur gördüm dersin, Başkan da Zabıta Müdürünü arar.

Safranbolu Ekspres gazetesinden o gün eylemde olan Sedat Karaoğlu beyin gazetesinden bir yazıdır bu. Benim söylediklerimde bir eksiklik yoktur, iftira da değildir. Safranbolu Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı ile ilgili bir tespit vardır. “Toplantıda Köse’nin yanında, Çakır ve Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı vardı. Toplantıya yön veren Çakır olduğunu gören basın mensupları olanları sayfalarına taşıdı. Bir internet sitesi de ‘Hani Halkın Başkanı Olacaktı’ başlığı attı. Bu Cumhuriyet Halk Partili taraftarı olan bir gazetenin neşriyatı. Kendilerinin ikbali söz konusu olduğu zaman parti mefhumu tamamen ortadan kalkarak böyle neşriyatları yapabildiklerine göre benim söylediklerim çok daha hafif kalmakta. Ben arzu ederdim ki aramızda soğukluk olmasın, 5 yıl içerisinde bütün Karabüklüler gibi barış içerisinde hareket ederek Karabük’ün eksikliklerini gidermek için çalışalım, Safranbolu ve Karabük ile ilgili eylem planı hazırlayalım. Bundan sonra bunun yerine geleceğini pek sanmıyorum ve inanmıyorum, ki o gün tören alanında mevcut Belediye Başkanı da aynı şekilde bunlara iştirak etmiştir. Ama siyasette deneyimli olanların hepsi de o meydanı terk etmiştir ki biri de Hüseyin Avni Aksoy. Bu eylemde olan herkesi kınıyorum.

Asıl garip olan şu; bizim temizlik görevlilerimiz tören alanının dağılmasını bekliyor, onlar böyle bir eylem yapıyor. Eğer mevcut temizlik kolu başkanı, temizlik görevlisi arkadaşlarımızı çağırıp ‘Şurayı temizler misiniz?’ dese benim bununla ilgili konuşacak hiçbir kelimem olamaz. Onlar da biliyor ki bu eleman tören bittikten sonra o alanı temizleyecek. Orada taş olmasına imkan yok ve bu hazırlanmış bir eylem. Poşetler dağıtılıyor, sırası bekleniyor ve eylem başlıyor. Elif Hanımın orda olması, tasdikler nitelikte başını sallaması bizim tarafımızdan hoş karşılanmıyor. Ben bir daha Safranbolu ile aramızda bir diyalog olacağını sanmıyorum. Genel başkanları, herhangi bir konuşmacıları geldiği zaman o meydanı kullanırlar. Oradaki çöp tarihe de geçse, seçim kaybedeceğimi de bilsem elimi dahi sürmem. Gelecekler o çöpleri oradan temizleyecekler. Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce Bey geldiği zaman o meydan çöp doldu. Neden o zaman vatandaşlık görevinizi yerine getirmediniz? Tabi olayın gayesi başka. Eylemin Atatürk anıtında yapılması bizi Atatürk düşmanı olarak göstermek, hedefleri bu. Bundan sonra Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili kendilerine hiçbir pozitif yaklaşım olmaz.

Benim Safranbolu Belediyesiyle bir daha ilişkim olmaz. Biz bunların hepsini yaşadık.  Zamanında Necdet Bey Belediye Başkanıydı. İlk 5-6 sene biz hiç bağdaşamadık. Benim Necdet Bey’le şahsi hiç bir problemim olmaz, ama il yönetimleri yüzünden yaklaşamadık. Sonra il teşkilatları değişti, bizim Safranbolu ile bütün problemlerimiz bitti” dedi.



Paylaş

Kapat